Σύντομο Ιστορικό Φάρμας

Από το 2006 η έδρα της φάρμας βρίσκεται στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, όπου σε ιδιόκτητες εκτάσεις της οικογένειας ξεκίνησε ένα νέο και καινοτόμο για τα δεδομένα της εποχής επιχειρησιακό εγχείρημα.
Με την απόκτηση του πρώτου ζωϊκού κεφαλαίου το 2006 στόχος δεν ήταν μόνο η γαλακτοπαραγωγή αλλά και η γενετική βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου. Το αρχικό ζωϊκό κεφάλαιο προήλθε από τον Πανελλήνιο Φορέα Αναπαραγωγής Προβάτων Φυλής Χίου Α.Σ. Μακεδονίας. Αυτό μαζί με μεταγενέστερες προσθήκες της ίδιας φυλής μέσα  από συνεταιριζόμενους του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Προβατοτρόφων της Φυλής Χίου Μακεδονία, αποτέλεσε τη βάση του ζωϊκού κεφαλαίου για τα επόμενα χρόνια.
Εν καιρώ, η φάρμα απέκτησε σύγχρονο εξοπλισμό τόσο για την επιτήρηση, ιατρική επίβλεψη και εκμετάλευση του ποιμνίου όσο και για την εκτροφή του, υιοθετώντας σύγχρονές μεθόδους έρευνας σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Σταδιακά το ζωϊκό κεφάλαιο της φάρμας αυξήθηκε, φτάνοντας την τρέχουσα χρονική περίοδο η φάρμα να αριθμεί περί τα 300 πρόβατα της φυλής Χίου, πενταπλασιάζοντας σχεδόν τον υγειή και μόνιμο πληθυσμό της φάρμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φάρμα προμηθεύει με πρόβατα της φυλής Χίου φάρμες ανα την Ελλάδα και είχε όλο αυτό το διάστημα ελάχιστες απώλειες ζωϊκού κεφαλαίου.

Σήμερα η φάρμα έχει καταφέρει να βελτιώσει αρκετά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κοπαδιού και σε μεγάλο βαθμό το ποσοτικό χαρακτηριστικό της γαλακτοπαραγωγής, αγγίζοντας αξιοζήλευτα επίπεδα παραγωγής. Το μέσο όρο της φάρμας ανά πρόβατο είναι περίπου 475 κιλά ετησίως με ακραία τιμή μέγιστου στο κοπάδι 740 κιλά το 2010. Η γαλακτοπαραγωγή για το 2011 διαμορφώθηκε με μέσο όρο μεγαλύτερο από 485 κιλά και μέγιστο κοπαδιού 770 κιλά.
Οσο αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, έχει βελτιωθεί η εμμονή του προβάτου, έχει βελτιωθεί ο μαστός και η ποιότητα του γάλακτος που παράγεται και η πολυδημία ξεπερνάει κατά μέσω όρο το 200%. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά των Χιώτικων προβάτων της φάρμας στη στήλες "Χιώτικο Πρόβατο", “Pedigree” και για τις ακαδημαϊκές έρευνες στη στήλη “Έρευνα στη φάρμα”.

GTranslate